Samen bakken is een super leuke manier om in gesprek te raken en te verbinden vanuit plezier hebben!

Ik geloof erin dat kijken naar wat er niet goed gaat en dat willen veranderen niet werkt, maar juist leuke en positieve momenten delen. En die momenten kunnen tijdens het bakken op meerdere momenten ontstaan. Het draait allemaal om het ervaren van successen, spel en plezier. Dat betekent niet dat wat minder goed gaat er niet mag zijn, dat juist ook, maar je gaat er dan op een andere manier mee om.

Bij samen bakken gaat het om het hier en nu. Bakken is als een vorm van mindfulness, waarbij je helemaal in het moment bent. Zo krijg je inzicht in de belevingswereld van je tiener en je tiener in die van jou. Zonder oordeel en met meer begrip voor elkaar geloof ik dat een ouder de beste ondersteuning is voor een tiener en samen kunnen werken aan verandering als dat de vraag van de tiener is.

Belangrijk is om stil te staan dat wie er ook mee doet aan de activiteit, oké is zoals hij of zij is. Alleen vanuit de eigen wens om te ontwikkelen ontstaat de motivatie om daar iets mee te doen. Er voor elkaar zijn, echt luisteren maakt een stevige basis waar ouders op kunnen voortbouwen.

Samen bakken, samen groeien!

Succeservaringen maken het verschil!

Bakken en koken wordt al langer door therapeuten ingezet als communicatie- en expressiemiddel. Bakken is niet moeilijk, het proces kan je bijstellen waardoor tieners succesmomenten ervaren. Onderzoek van Hiemstra & Bohlmeijer, (2013) wijst uit dat aandacht hebben en als ouders benaderukken van wat goed gaat bijdraagt aan het ontdekken en geloven in eigen talenten en kwaliteiten.

Veel tieners vinden het lastig om zich open te stellen, vooral voor volwassenen. Door creatief bezig te zijn, voelt de tiener zich vrijer, kwetsbaarder en eerlijker. De verbinding tussen ouder en tiener maakt het mogelijk de sterke punten helderer te krijgen en samen te werken aan de gewenste verandering.

“Cupcakes are muffins that have the guts to shine”

Samen bakken is hartstikke fijn én goed voor je hoofd!

Hier zijn een paar redenen waarom:

Uitlaatklep

Bakken is een soort uitlaatklep. Als je even niet goed weet hoe je moet vertellen wat er in je hoofd omgaat, dan kun je het in je baksels stoppen. Lekker creatief bezig zijn!

Blijheid en Welzijn

Bakken maakt blij! Volgens onderzoekers, helpt bakken je om je te focussen en te genieten van het moment. Dat is beter dan steeds nadenken over wat er kan gebeuren of al gebeurd is. (Bron: Thomson, J. (2017), [Huffpost](https://www.huffpost.com/entry/baking-for-others-psychology_n_58dd0b85e4b0e6ac7092aaf8)*)

Samenwerken en Zelfvertrouwen

Als je samen bakt, krijg je meer zelfvertrouwen en leer je goed samenwerken. Ook is het goed voor je gevoel van eigenwaarde. En dat is belangrijk! (Bron: Farmer, N., & et al. (2021), [Front. Psychol.](https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.648553/full)*)

Ontspanning

Bakken werkt als een soort therapie. Het vermindert stress en maakt je blij. Het is alsof je controle hebt over iets, voldoening voelt, en het delen met anderen maakt het nog leuker. (Bron: Farmer, N., & et al. (2018), [Health Educ Behav](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29558880/)*)

Dus, ga lekker samen bakken! Het is niet alleen lekker, maar ook goed voor je humeur en hoe je je voelt. Probeer het uit en ontdek de heerlijke voordelen van bakken!