Spelen

Omdat pubers niet zo van praten zijn, maar meer van doen is de Wachtbox onderdeel van de Bakbox. Een spel met afwisseling tussen in- en ontspanning. Het bestaat uit speelse opdrachten en vragen. Elke wachtbox bevat onderdelen die helderheid geven over wensen en doelen, executieve vaardigheden en emoties. De interactie en ontspanning door het spel en plezier is helpend en kan bijdragen aan bemoedigende, verbindende gesprekken tussen ouder(s), opvoeder(s) en pubers. Uitgebreidere informatie waarom dat belangrijk is vind je hier.

Gebruiksaanwijzing

Je pakt om de beurt een kaartje en leest deze voor, het kan om en om

of

Je kiest een kaartje uit de stapel en geeft die aan een medespeler

of

Je trekt willekeurig een kaartje uit de stapel en beantwoord de vraag of doet de opdracht zelf

Er is geen gebruiksaanwijzing met regels. Die kunnen jullie prima zelf bedenken. Hierbij wel een paar tips bij het spelen van het spel:

  1. Vraag door aan elkaar als je merkt dat je nieuwsgierig en geboeid bent over wat de ander doet of zegt. Open vragen kan hierbij helpen (begin je zin met wie, wat, hoe, wanneer, welke – zie ook het filmpje onderaan deze pagina)
  2. Ga voor nieuwsgierigheid. Daarmee wordt bedoelt: probeer weg te blijven van het oordeel of de ander vertellen hoe het anders kan. Iedereen is ok zoals hij/zij is. De verbinding en openheid valt meestal weg als er (hoe subtiel ook) een oordeel om de hoek komt kijken.
  3. Heb vooral veel plezier, alles is goed en laat je lekkere baksel niet aanbranden tijdens het spelen van het spel😉.

Voetnoot

Ongemerkt trainen jullie tijdens de baktiviteit en het wachtspel vaardigheden zoals: fantaseren,  nieuwsgierigheid, openheid/kwetsbaarheid, zonder oordeel waarnemen, durven falen, samenwerken, reflecteren en kritisch denken. Om zo ook in het dagelijks leven vanuit nieuwsgierigheid en compassie in verbindging te blijven en je puber te kunnen begeleiden naar de volwassenheid.