Skip to main content

In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze gehele periode is de adolescentie. De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld tussen het tiende en zestiende jaar. De Bakbox is voor deze doelgroep ontwikkeld. Waar is dat schattige kind gebleven? De pubertijd is een roerige tijd en gaat er veel veranderen of waarvan je al opmerkt dat het verandert. Het brein groeit nog volop en stap voor stap ontwikkelen tieners door naar volwassenheid. Pubers zijn in deze fase veel met zichzelf bezig en ontwikkelen hun eigen identiteit. Ze kijken kritisch naar zichzelf en vergelijken zichzelf met anderen. Dat kan twijfels en onzekerheid meebrengen. Waar je als ouder(s)* eerst degene was waar je kind naartoe kwam om verhalen en ervaringen deelden, gaan pubers zich steeds meer losmaken van jou. Ze zetten zich tegen je af, ontwikkelen hun eigen normen en waarden, zoeken meer contact met leeftijdsgenoten, willen zelf beslissingen nemen, gaan experimenteren en hebben behoefte aan meer vrijheid. Wispelturigheid Tegelijkertijd reageren pubers gevoeliger dan voorheen. Door hormonen krijgen de emotionele hersengebieden extra prikkels, waardoor puberhersenen tijdelijk niet in balans zijn. Pubers reageren daardoor vaker vanuit hun gevoel dan vanuit hun verstand. Dat levert impulsief gedrag op: je kind doet iets zonder na te denken. Die heftige emoties zorgen vaak voor sterk wisselende stemmingen: ’s ochtends gaat het de deur uit als een energieke stuiterbal ’s middags is het een sombere bankhanger. Zelfbeeld De verandering van hun lichaam kan bij pubers bijdragen aan de verandering van hun zelfbeeld. Zie ik er wel leuk uit? Vinden anderen mij lelijk? Ben ik te dik? Waarom word ik zo lang? Waarom word ik niet langer? Met zulke vragen houdt je puber zich bezig. Prestatiedruk Pubers zijn niet alleen onzeker over hun uiterlijk, maar zijn bijvoorbeeld ook bang dat ze niet aan verwachtingen kunnen voldoen. Ze moeten ineens veel meer zelf doen, lukt dat wel? Veel pubers zijn onzeker en verwachten dat dingen mislukken. Ze vergelijken zichzelf vaak met personen die wél succesvol zijn. Vooral de rolmodellen op social media kunnen een inspiratiebron en voorbeeld zijn, maar er ook voor zorgen dat een jongere zich extra stom, lelijk, dom of mislukt voelt. Traditioneel gesprek Ouder(s) proberen vaak in gesprek te gaan met hun puber. Gewoon aan tafel of tijdens een wandeling. Alleen bij een traditioneel gesprek sluit een puber zich vaak eerder af dan dat het vertelt over gevoelens, dromen en waar het tegenaan loopt. Vaak hoor je als ouder(s) pas laat waar je puber mee worstelde. Dat kan frustrerend zijn. Je had wellicht al door dat er iets was, maar kon de vinger er niet achter krijgen. Als je het eerder had geweten had je je puber eerder kunnen helpen. Omdat pubers niet zo van praten zijn, maar meer van doen is de Wachtbox onderdeel van de Bakbox. Een spel met afwisseling tussen in- en ontspanning. Het bestaat uit speelse opdrachten en vragen. Elke wachtbox bevat onderdelen die helderheid geven over wensen en doelen, executieve vaardigheden en emoties. De interactie en plezier is helpend en kan bijdragen aan bemoedigende, verbindende gesprekken tussen ouder(s), opvoeder(s) en pubers. De spelregels/gebruikshandleiding vind je hier *(Ouder(s) kan ook gelezen worden als opvoeder(s), begeleider etc.)

Leave a Reply