De Bakbox plezier en verbinding leuke activiteit lekker voor tieners door heel Nederland bezorgd

Meer dan bakken

Ik ben Sarina Kooij, creatief, ondernemer met een hart voor tieners en toegepast psycholoog i.o. Ik werk met tieners en ben ook (logeerhuis)ouder van tieners.  Ze geven wat mij betreft te vaak signalen af dat ze stoeien met sociale uitdagingen, motivatie, zelfbeeld etc. Dat raakt mij, omdat ik bij hen allemaal unieke talenten en kwaliteiten zie die we nodig hebben in de wereld.

Door de focus te leggen op wat niet goed gaat en dat te willen veranderen, blijft er nog weinig ruimte over om te versterken van wat ze goed kunnen. Ondanks alle theoretische kennis die hierover de afgelopen jaren beschikbaar is gekomen, wordt in de praktijk nog veel te veel gericht op wat minder goed gaat in plaats van het (h)erkennen van talenten en kwaliteiten en die ontwikkelen. Ik vind dat we dat anders moeten doen.

Het ontstaan van De Bakbox

Herken je dit? Irritatie door een hangende tiener achter een beeldscherm, die in de digitale wereld zit. Tegelijk geeft het mij ruimte en rust in een druk leven. Toch merk ik, dat quality time doorbrengen, zonder beeldscherm, zoveel brengt en ik tijd wil maken om leuke dingen te doen met ‘mijn’ tiener(s). Samen iets leuks doen brengt ze in beweging, draagt bij aan een gezellige sfeer in huis. Doordat we samen (nieuwe) dingen doen verbazen ze me steeds weer in wat ze kunnen. Alleen liggen de activiteiten, waar tiener(s) aan mee willen doen, niet voor het oprapen. Althans niet in mijn directe omgeving.

Bakken vind ik al jaren leuk en een fijne manier van ontspanning. Je komt even los van waar je mee bezig bent. Je hebt (meestal) een leuk resultaat waar je positieve reacties op krijgt en het is fijn om met anderen te delen. Tijdens het bakken is er even geen ruimte voor piekergedachten, want het vraagt aandacht en focus.

Vaak als ik bezig ben met bakken komen mijn tiener(s) even gezellig kletsen. Ze zijn geïnteresseerd in wat ik maak, zeker als het niet iets is wat ze nog niet kennen. Het is een makkelijk manier om hun aandacht te krijgen en in gesprek te raken. Met mijn handen in het deeg zijn er al heel wat grappige, maar ook serieuze gesprekken gevoerd.

Ondertussen was ik gestart met mijn opleiding tot toegepast psycholoog en leerde steeds meer over de ontwikkeling van tiener(s). Waar ik vanuit eigen interesse verder in ben gedoken is de interactie tussen tiener(s) en primaire opvoeder(s). Deze interactie is namelijk van grote invloed op de hersenontwikkeling. Vanuit mijn leergierigheid kwam ook naar voren dat een activiteit voor tiener(s) een verademing is en veel beter aansluit dan verbale interacties.

Ik ontdekte dat bakken met tiener(s)

  • Een uitdagende activiteit is die bijdraagt aan de hersenontwikkeling
  • Plezier en ontspanning brengt
  • (H)erkenning van talenten positief beïnvloed
  • Bijdraagt aan goede gesprekken op een ontspannen manier

Missie

Wij vinden dat iedere tiener zijn talenten moet kunnen (h)erkennen en leren te gebruiken om zijn eigen pad te kunnen (gaan) uitstippelen en bewandelen.

We dragen hier ons steentje – eigenlijk ons lekkers- aan bij door zoveel mogelijk tieners in Nederland te laten bakken met hun primaire opvoeder(s) om daarmee het (h)erkennen van hun talenten te vergroten, hun mentaal welzijn te versterken en hun levensgeluk te vergoten.

Toekomstige doelen

Er worden zoveel bakboxen verkocht, dat jongeren die door persoonlijke omstandigheden extra begeleiding nodig hebben naar het ontdekken van hun eigen pad of het realiseren daarvan bij De Bakbox kunnen werken en we ze begeleiden naar een passende plek op de arbeidsmarkt.

Met partners met ieder hun eigen talenten ontwikkelen we nog meer boxen, zodat we nog meer tieners kunnen bereiken. Heb je een idee en wil je er eens over in gesprek, neem dan contact op.

Team

Sarina

Creatief ondernemer - coach

Sarina is de ideeën generator, de onderzoeker en kennisspons die De Bakbox maakt tot wat het is.

Martijn

Chef financiën

We kunnen niet zonder Martijn zijn kennis over financiën en geduldige uitleg en advies over regels en mogelijkheden.

Rosalie

Chef uitvoering

Rosalie test elke bakbox op uitvoering, ingrediënten, materialen en smaak.

Coaching

Soms heeft een tiener net iets meer nodig dan De Bakbox om verder te komen. Als toegepast psycholoog i.o en coach help ik daar graag bij. Het is wel belangrijk dat de tiener zelf een vraag of veranderingswens heeft en/of wil uitzoeken waardoor het niet gaat zoals de tiener graag zou willen. Kijk voor meer informatie op de website van Rightinplace.